Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2010 19:19 - Има ли идиоти в БДЖ?
Автор: mirchev Категория: Забавление   
Прочетен: 4424 Коментари: 0 Гласове:
3



В БДЖ разработили нова "полуавтоматична" система за продажба  на билети онлайн. Точно така - полуавтоматична... Или по-скоро полуидиотиска! И на всичко отгоре са дали за разработката й 30 000лв. Подробно обяснение предлага Дневник:

"Чрез специална програма всеки бъдещ клиент на компанията може да запита за билет по избрани от него дестинации. В рамките на два работни дни служители на международното бюро "Рила" трябва да отговорят на запитването. След това клиентът може да плати билета по интернет. Той обаче не може да пътува с него , а трябва да отиде лично до някое от 12-те бюра на "Рила", за да си го вземе. Друг вариант е да поръча доставка по пощата. Това обаче ще струва допълнително около 4.80 лв. Към сумата за поръчка на билетите се добавя и таксата за банково обслужване."

Това е толкова абсурдно, че в първия момент, в който прочетох статията си помислих, че някой в Дневник се шегува... Двама души имат два дни, за да разгледат заявката ми?!?! Мога да платя по интернет... Ама не точно! Нямам електронен билет и ще трябва да си го получа в някое от бюрата на БДЖ... И всъщност ще платя по банка, за което ще ме таксуват?

Вярно, че нямаме очаквания в БДЖ да работят супер кадърни хора... Но не е нужно да сътворяват подобни бисери - 30 000 лв. за система, която може да се реализира с два готови плъгина под някоя платформа?!?!

Всъщност особена разлика между изградената за 30 000лв. система на БДЖ и обикновена електронна пощенска кутия няма. Описаният принцип на работа е 1:1 като функционалността на обикновен е-мейл.

През 2010г. е съвсем нормално да поръчаш нещо през мобилния си телефон и да платиш чрез него... При БДЖ обаче технологиите явно изостават... с има няма 20-30 години. Чудя се само как си прехвърлят вътрешно информацията в БДЖ, че им трябват 2 дни за отговор на заявка? Може би чрез дискети от 80-те години? :)

Ако случайно някой в БДЖ прочете това може да проследи как се работи в нормалните страни: Влизаш в интернет, избираш дестинация, поръчваш билет, плащаш (кредитна карта, през телефон, банка и т.н.), разпечатваш си билета (с баркод) и след това в съответното превозно средство той се сканира... Просто, елементарно и се практикува от години по "белите" страни!

В-к Дневник продължава "До месец БДЖ ще обяви обществена поръчка за изграждане на цялостна автоматизирана система. Тя ще позволява покупката на истински електронни билети. Тя ще струва на компанията около 1.1 млн. лв.". УОУ! След като програмистите на БДЖ са сътворили цял мейл, сега ще отделят 1,1млн. лева за цялостна система! Забележителното (в стил държавна организация) е, че цената е "около 1,1млн. лева".

Сега по повод на тази новина пожелавам на БДЖ една бърза проверка как точно са били изразходвани 30 000лв. за нещо, което може да се реализира 100 пъти по-евтино!



Тагове:   онлайн,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mirchev
Категория: Рецепти
Прочетен: 930391
Постинги: 196
Коментари: 2635
Гласове: 8113