Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 12:43 - Последни нововъведения в телефонните измами
Автор: mirchev Категория: Новини   
Прочетен: 4994 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 12.08.2009 12:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В оригинал тази публикация се намира тук.

Кризата като икономическо и социално явление оказва въздействие върху някои важни сфери на нашето всекидневие. Парите в икономиката вече са значително по-малко, безработните повече, възможностите за реализиране на печалби ограничени. От друга страна се увеличават хората, които разчитат на надеждата за печалба от тото, лотария или просто да им проработи изведнъж късмета. Правопропорционално на тази тенденция се увеличават и мошениците, които използват слабостите на родната душевност и умело опитват да извлекат изгода.

Все по-изобретателни стават телефонните измамници. Снощи получих това писмо на мейла ми, изпратено от дама, чието име няма да спомена. Тя разказа следното:

"Здравей!
Вчера около 12 часа ни звъни домашния телефон и една много мила
госпожа ми съобщава, че нашият номер е печеливш в томбола на
Технополис и Вивател и печелим телевизор и 500лв. Обяснява ми, че
трябва да се обадя на номер 0876 48 57 66 и да потърся Емилия
Димитрова, която да ни обясни как ще си получим наградата. Съответно
Иво се обажда на този номер и Емилия му иска името, на което е
регистриран телефона, проверява в компютъра и естествено е
вярно....печелим! Трябва САМО да си купим ваучер на Вивател на
стойност 20лв, да и се обадим и да и продиктуваме номера и с кола на
Технополис, с номер 5060 до 17 часа ще си получим наградата. Ние
решихме малко по-късно от друг номер да звъннем и да кажем друго име
...и естествено че и госпожа Пенка Тодорова Иванова е печеливша...след
проверка в компютъра...ето това е случката!
Кой печели от цялата работа незнам, но доста излъгани хора има и доста
изкупени ваучери на Вивател, използвани за какво ли след това?"

image

В този случай мошениците са попаднали на хора, които трудно ще бъдат подведени и може би последното, което може да се каже за тях е, че са наивни. Но какво се случва в масовия случай? Зареждането на ваучери е хитър метод, за да се покрият разходите за телефонни измами от вида: "Здравей, обажда се твоят внук. Катастрофирах и трябва бързо да дадем на доктора 5000лв."

Аз звъннах на г-жа Емилия Димитрова на посочения телефон, но той бе изключен. Изпратих и запитване до веригата Технополис, за тяхното становище, въпреки че е пределно ясно - сериозна компания не би организирала по този начин подобни "томболи". Ще изпратя сигнала и до МВР и прокуратурата, за да проверим възможностите на тези институции в случая.

Остава обаче важният въпрос - кога най-после мобилните оператори ще бъдат задължени да продават предплатени карти срещу лични документи? Въпреки усилията на КРС някои оператори в познат стил се съпротивляват на това решение. А причините са традиционни: така ще се види реалният брой на техните абонати и ще се наложи служителите им да поработят повечко. А това за тях не носи никаква пряка облага.

А докато гореизброените неща се нормализират ще важи не особено цивилизованата фраза: "Докато има балъци, ще има и тарикати!"




Гласувай:
7



1. boyana - Така е!
12.08.2009 21:44
Измамниците разчитат на хазартната страст на хората или надеждата на наивниците в печалбите !Малкият ми син звъннал на Топ Шоп,естествено ,зарибен от агресивните реклами!Едва ли си е поръчал нещо-домакинските уреди не вярвам да го интересуват!/Той е на 10 г./Но после служителката звъни на дом.телефон и настоява да закупим някаква стока.Обясняваме и,че детето е проявило любопитство.А тя заплашително отвръща:КАжете на детето си,че има ГЛОБИ!!!Нямам време да се занимавам с тази измислена фирма,но наглостта им ме дразни,меко казано...
цитирай
2. анонимен - преди година имах следния случай, в ...
12.08.2009 23:17
преди година имах следния случай, в офиса, в който работя звънна разплакана жена с познатата история за катастрофата и 1000 лева за еди-какво си. казах й, добре, имам парите, ще ги дам, удобно ми е след един час пред 1 РПУ на Шипченски проход (в София). и телефона отсреща веднага затвори :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mirchev
Категория: Рецепти
Прочетен: 931624
Постинги: 196
Коментари: 2635
Гласове: 8113