Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2010 09:45 - Безсъници в... Свищов
Автор: mirchev Категория: Други   
Прочетен: 4085 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.02.2010 09:46


В последните седмици около любимата Стопанска академия пак се зашумя. Оказа се, че популярният до болка Красьо Черния, освен виден възпитаник на свищовския ВУЗ е и в близки отношения с ректора Величко Адамов.

Абстрахирайки се за малко от славата и контактите на ректора на Академията с въпросния Красьо, ще дам два примера, в които ще опитам да покажа защо даването на почти пълна независимост на висшите учебни заведения в България е грешка.

Не е тайна, че в последните над  10 години Стопанска академия „Д.А. Ценов” се олицетворява като феодална собственост. Корупционните практики са ежедневие, всява се страх на всички нива, облагодетелства се определен тесен кръг от преподаватели и други свързани лица.

Цензурата във всичките й форми е приоритет. А университетът отдавна е символ на чалга изпълнения в буквален и преносен смисъл.

Разполагам с два изключително интересни документа, отразяващи новия „стил” на работа в Академията. И ако отдавна не ме изненадват разнообразните корупционни практики на замесените лица, то подобно стягане на обръча си е вече прекалено.

Става дума за два документа, които имат една обща цел – централизиране на властта и тотален контрол върху отделните звена. Първият документ изисква пълна информация от заседанията на отделните катедри  и взетите решения. На пръв поглед нищо странно, само че това е прецедент и никой ректор досега не се е бъркал в такава степен в работата на отделните катедри. Още по-странното е, че се споменава като причина годишният доклад на ректора. Да, но той по принцип няма абсолютно нищо общо с катедрените заседания.

Вторият документ е по-прозрачен. В него на практика се ограничават възможностите за допитване до студентите – причините, разбира се са вътрешно организационни, свързани с минали и бъдещи събития, с нарочени вече преподаватели. Порочната практика да се организират псевдопроучвания сред студентите процъфтява – избират се групи от по 7-8 студенти и след това се спекулира с резултатите, с цел да се омаскарят определени преподаватели или да се даде предимство на други...

Това е само малка част от тъжната картина в Стопанска академия „Д.А.Ценов” – Свищов. Темата може би нямаше да е толкова актуална, ако не бе скорошният скандал с опита да бъде уволнен преподавателят калин Костов и една от знаковите статии в пресата по този повод.

Тъжното е, че реални действия от страна на държавата, във връзка с това, което се случва в Свищов, няма. А хората там си знаят и кои са феодалите, и кои са ратаите... И нищо няма да се промени, докато принципът на част от колектива на ВУЗ-а продължава да бъде „Преклонена главица сабя не я сече...”.

image image

Ако притежавате интересна информация, относно корупционни практики и незаконни действия в СА, ще съм ви благодарен да ми ги предоставите. Анонимността е гарантирана! За контакт: ivomirchev@abv.bg

Други публикации по темата "Корупционни практики в Стопанска академия":

Публикации за корупционни практики в Стопанска академия - Свищов

Плагиатствал ли е доц. Величко Адамов?

Безсъници в... Свищов II

"Маргинални" безсъници... пак в Свищов

Доц. Андрей Захариев - уволнен!






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mirchev
Категория: Рецепти
Прочетен: 931524
Постинги: 196
Коментари: 2635
Гласове: 8113